Palliatieve terminale zorg in Nunspeet
Op deze pagina vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen over het hospice en de zorg die gegeven wordt in het hospice.
Hospice De Regenboog is het enige hospice in het dorp. Verschillende thuiszorgorganisaties bieden ook palliatieve terminale zorg in Nunspeet. Hoe we de zorg bieden, dat wordt duidelijk op deze pagina. Op allerlei vragen kunt u hieronder een antwoord vinden. Staat uw vraag er niet bij? Stel hem gerust via het formulier onderaan deze pagina of neem contact op via onze contactpagina.
Wanneer kan iemand ervoor kiezen om naar een hospice te gaan?
+Een opname in het hospice is mogelijk als iemand ernstig ziek is en een levensverwachting heeft van drie maanden of minder. Soms lukt het thuis niet meer omdat iemand alleen is, of omdat de belasting voor de overige gezinsleden erg zwaar is. Het kan ook zijn dat u heel bewust voor het hospice kiest omdat u er over heeft gelezen of omdat iemand uit uw omgeving ook in een hospice is geweest. De zorg in een hospice wordt palliatieve terminale zorg genoemd.
Er is een lijst met aangemelde gasten. Wanneer in hospice De Regenboog een plaats beschikbaar komt, wordt op basis van de actualiteit besloten welke aangemelde gast een opname aangeboden krijgt. De gast mag dan zelf beslissen of hij/zij daar op dat moment gebruik van wil maken.
Wie kan de gast aanmelden?
+De aanmelding loopt via de huisarts of de transferafdeling van het ziekenhuis. Wel is het mogelijk om vooraf al informatie op te vragen of een keer langs te komen in het hospice. De aanmelding kan telefonisch of via de aanmeldknop op de site.
Kunnen mensen ook tijdelijk opgenomen worden in een hospice?
+Mensen kunnen ook tijdelijk opgenomen worden in het hospice. Redenen zijn dat het voor de gezinsleden belangrijk is om een periode ontlast te worden van de zorg, we noemen dat respijtzorg. Mensen kunnen ook tijdelijk opgenomen worden om goed ingesteld te worden op bijvoorbeeld pijnmedicatie. Na een tijdelijke opname kunt u worden ontslagen naar huis, een zorgcentrum of een verpleeghuis.
Is iedereen welkom in het hospice?
+Iedereen is van harte welkom. We proberen onze kernwaarden respect, betrokkenheid, deskundigheid en gastvrijheid iedere dag in praktijk te brengen.
Alle medewerkers en vrijwilligers van Hospice De Regenboog werken vanuit de christelijke levensovertuiging. Maar wat uw levensovertuiging ook is, u bent van harte welkom bij ons. Wel vragen we u onze waarden en normen te respecteren. Lees meer over onze missie, visie en kernwaarden.
Kan ik mijn eigen huisarts houden?
+Gasten uit de gemeente Nunspeet houden hun eigen huisarts. Sommige huisartsen uit de regio komen ook naar het hospice als u daar bent. Als dat niet lukt dan zijn de huisartsen in Nunspeet bereid om de zorg over te nemen.
De zorg wordt vergoed vanuit de ziektekostenverzekeraar. Palliatieve terminale zorg is namelijk eerste lijnzorg. In de zorgwijzer kan u zien hoe uw verzekering de vergoeding heeft geregeld. Voor de verblijfskosten wordt een eigen bijdrage van €40,00 per dag gerekend. De meeste mensen zijn hiervoor verzekerd middels een aanvullende verzekering. Als deze kosten een bezwaar zijn kunt u met ons contact opnemen.
Medicatie en hulpmiddelen worden in het algemeen vergoed via de zorgverzekering. Als dit niet zo is verloopt de betaling net als bij u thuis.
Als iemand bij ons is overleden geven we de laatste zorg. In een thuissituatie gebeurt dat door mensen van de uitvaartonderneming. Vaak vinden nabestaanden het prettig als wij dit uitvoeren of u hierbij assisteren. Deze laatste zorg wordt gefinancierd uit de uitvaart- of begrafenisverzekering. We brengen deze zorg dan ook in rekening bij de uitvaartondernemer. U vindt dit bedrag terug op de specificatie van de uitvaartondernemer. Soms wordt dit bedrag apart genoemd als kosten die u ons verschuldigd bent. Meestal betaalt de uitvaartondernemer dit bedrag zwijgend aan ons door.
Mag er gerookt worden in het hospice?
+Het hospice is rookvrij. Binnen in het gebouw mag niet gerookt worden, dat geldt voor de algemene ruimtes en voor de gastenkamers. U kunt roken in de grote tuin en op het terras bij de gastenkamer. Er kunnen omstandigheden bij andere gasten zijn waardoor we u vragen iets verder in de tuin te gaan om te roken.
Zijn er bezoektijden in Hospice De Regenboog?
+Bezoek is van harte welkom in het hospice, u wordt ontvangen met een bakje koffie of thee. Wij hebben geen speciale bezoektijden. Wel vinden we het fijn dat er tussen 13.00 en 15.00 uur een rustmoment is. Ook huisdieren mogen op bezoek komen, we vinden het fijn als u dat van te voren even meldt.
Hoe zien de gastenkamers eruit?
+De gastenkamers met eigen sanitair zijn voorzien van een elektrisch verstelbaar bed, verstelbare fauteuil, eettafel en twee stoelen, beddengoed en handdoeken. De kamer is uitgerust met WIFI en televisie en smartradio zijn aanwezig. Er is voldoende ruimte om persoonlijke spullen mee te nemen. De gastenkamers hebben allemaal een terras op het zuiden. De kamers beneden bieden volop ruimte voor familie om te blijven slapen als dat de wens is.
Wat voor faciliteiten heeft Hospice De Regenboog?
+Onze woonkamer heeft verschillende zitjes, waar u ook uw bezoek kunt ontvangen en de maaltijden kunt nuttigen. De maaltijden worden in onze eigen keuken bereid. De gasten kunnen aangeven wat zij graag willen eten. Ook naasten kunnen in overleg gebruik maken van een maaltijd.
In de centrale badkamer staat een whirlpool. De badkamer is volledig gericht op comfort.
De stilteruimte is een rustige, stille plek waar u zich, eventueel samen met familie, terug kunt trekken. Wij hebben een leeshoek, waarin allerlei boeken en tijdschriften zijn te vinden die gaan over het thema rouw en verlies. In het hospice is er veel tijd voor de naasten en in het bijzonder ook voor kinderen die te maken krijgen met verlies van een (groot)ouder. Wij hebben daarvoor allerlei materialen die we daarvoor kunnen inzetten.
Het hospice faciliteert ook in complementaire zorg. Complementaire zorg betekent letterlijk ‘aanvullende zorg’. Deze zorg komt dus niet in plaats van de gangbare zorg, maar voegt daar iets aan toe. Doel is gasten te helpen ontspannen en hun welbevinden te vergroten. De nadruk ligt op ondersteuning en verbetering van de kwaliteit van leven.
Maandelijks komen er musici uit de regio die optredens verzorgen. Bekijk hier de foto’s van het hospice.
Stond uw vraag er niet bij?